Disseny Hub BCN / Museu del disseny
"la grapadora"
Última notícia (23 feb 2015)

Disseny per viure. 99 projectes per al món real

El Museu del Disseny, situat a la plaça de les Glòries, inaugura la seva primera exposició temporal que es podrà veure del 19 de febrer al 17 de maig.

Disseny per viure és la primera exposició temporal organitzada pel Museu del Disseny. Comissariada per Òscar Guayabero, reuneix noranta-nou objectes creats amb la voluntat explícita d’aportar solucions quotidianes, millorar l’entorn i la societat.

Presenta un disseny creatiu, innovador, implicat socialment, que de vegades passa desapercebut de tan integrat com està en les nostres vides. Amb un cinquanta per cent de treballs de dissenyadors catalans i espanyols i un altre cinquanta per cent de més lluny, ofereix una perspectiva global d’un canvi que s’ha produït arreu del món.

Es tracta d'una gran exposició (uns 3000 m2) que ofereix al visitant una mirada al disseny diferent de la que ha estat més
habitual des dels anys vuitanta, que s’ha centrat gairebé sempre en el disseny d’autor. Disseny per viure, en canvi, presenta el disseny com un acte de mediació entre diferents col·lectius. El dissenyador observa i parla amb la gent, detecta un problema i busca una solució.

Un dels atractius de l’exposició és la gran varietat d’objectes que presenta. Una de les peces més espectaculars és un hidroavió que es fa anar a distància, un drone, especialment adequat per a l’extinció d’incendis a la muntanya. També hi ha un parell de refugis d’emergència que actualitzen la idea del shelter de la guerra freda, pensat per a situacions de catàstrofe natural. Una moto elèctrica, amb un disseny molt atractiu, vol apropar el disseny sostenible a la gent jove que fins ara n’estava al marge.

De vegades és un canvi de concepte que millora el rendiment, com ara el generador eòlic d’aspes verticals (enlloc d’horitzontals com es feien servir habitualment) que pot agafar aire en qualsevol direcció. D’altres vegades es tracta d’optimitzar els recursos, com per exemple els nous fanals que s’estan instal·lant en la reforma del Paral·lel de Barcelona: incorporen Wi-Fi, control de trànsit i fins i tot un sistema de llum ornamental que estalvia la despesa de llums de Nadal.

Informació pràctica:

Del 19 de febrer al 17 de maig del 2015
De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h
Exposició temporal Disseny per viure: preu entrada general, 4,4€; preu entrada reduïda, 3€
Entrada gratuïta: diumenge a la tarda, de 15 a 20 h i cada primer diumenge de mes

Grapadora inagurada

Un total de 10.300 persones han visitats el Museu del Disseny en el primer dia de portes obertes al públic en general. Veïns del barri, famílies i persones del sector del disseny s'han apropat per ser els primers a descobrir-ne les quatre exposicions que allotja, que fins al dia 31 de gener seran d'entrada gratuïta.

La jornada de portes obertes ha començat aquest diumenge  després de la inauguració oficial, a la qual van assistir figures institucionals, veïns del barri i seg uidors de les xarxes socials. L'afluència de visitants ha estat constant durant tot el matí i s'han format algunes cues per poder entrar-hi.

Les persones que arribaven per l'entrada superior de la plaça de les Glòries Catalanes han hagut de baixar al primer pis, i allà posar-se a la fila per poder entrar. Al voltant de les 12 h la cua quasi donava la volta per dins del recinte.

La directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez, ha explicat que tenien la intuïció que l'obertura seria ben rebuda pel públic, però tot i així el resultat ha superat les expectatives.

Molts dels visitants, hi han anat atrets per les informacions dels mitjans de comunicació, que durant els darrers dies han ensenyat imatges de tot el que es pot veure al museu . Aprofitant, doncs, que l'entrada era gratuïta, s'han apropat a fer-hi una volta. “Hi ha molts objectes curiosos que ens recorden la nostra infància”, explica Satuario López, un visitant.

El museu està estructurat en quatre plantes amb diferents temàtiques . La primera abasta peces relacionades amb el disseny industrial , en la segona hi han exposades relíquies i antiguitats , en la tercera es tracta d'un recorregut per la moda femenina del segle XIX al XXI, i la última planta guarda una col·lecció de cartells i llibres de disseny gràfic .

“A nosaltres de moment l'exposició que ens ha agradat més és la segona, ja que hi ha peces extraordinàries” expliquen la Charo i la Ramei. Altres visitants han vingut amb la família aprofitant que era festiu, per donar una ullada al museu: “ Ens agrada molt, sobretot el fet de veure l'evolució del disseny “, explica la Judit Curtichs.

Així doncs, a través de 2.000 objectes el museu mostra la transformació que ha desenvolupat el disseny en diferents èpoques i àmbits.

El Museu del Disseny obre cada dia de 10 h a 20 h, excepte els dilluns, que roman tancat fins a les 16 h. La jornada de portes obertes s'allargarà fins al 31 de gener, i a partir d'aleshores l'entrada costarà sis euros que serà vàlida durant dos dies.

 

Inagurada la biblioteca
El Clot - Josep Benet (25 nov 2013)

Web de la biblioteca.

Biblioteca El Clot - Josep Benet

Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38
08018 Barcelona
Com arribar-hi

Tel. 93 309 51 99 Correu electrònic: b.barcelona.jb@diba.cat

Matí: dimarts, dimecres, divendres i dissabte de 10 a 14h
Tarda: dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres de 16 a 20:30h

Conveni a tres bandes per governar el DHUB

L'Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Centre de Disseny i el FAD han firmat el conveni per governar el Disseny Hub, situat a Glòries. L'alcalde, Xavier Trias; Pau Herrera, del BCD; i Miquel Espinet, del FAD, han rubricat l'acord per encarregar-se del funcionament d'aquest espai.

Amb aquesta signatura s'estableix que l'Ajuntament s'encarregarà de conservar l'edifici del DHUB , mentre que el Barcelona Centre de Disseny i el FAD , gestionaran la promoció i difusió de les activitats. L'acord té vigència per 25 anys i segons l'alcalde, escenifica l'aposta pel model de col·laboració publicoprivada que defensa l'Ajuntament.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/61122901" width="500" height="281" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/61122901">DHUB Building</a> from <a href="http://vimeo.com/dhub">DHUB</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

La biblioteca a la grapadora

El projecte de la biblioteca s'aprovarà definitivament a principis de juny. La previsió de finalització de la Biblioteca és juliol de 2012, Es preveu l'entrega de l'obra als Consorcis Gestors del Museu i de la Biblioteca pel 3r trimestre del 2012.

Es pregunta si els recursos per fer la biblioteca els té BIMSA. Es respon que si, tenim els recursos, uns tres milions d'euros. El tema del mobiliari va a càrrec del Consorci d'Educació. La licitació de la biblioteca serà, previsiblement, al mes de juny.

La biblioteca tindrà 1.700 m2 de superfície útil (2.080 m2 construits). S'ubicarà a les cotes +7 i +10,50 sobre la base del llac. (que està a -14,50 del nivell de la plaça de les Glòries). El Consorci de biblioteques (Diputació + Ajuntament) n'haurà de preveure la dotació en el pressupost de 2012.

Visita d'obres el 21 de setembre: fotografies

El dimecres 22 de setembre 2010 vàrem convocar a tots els veïns del voltant de Glòries a l'assemblea de les 20h a la Farinera, per a què els veïns prengueu una determinació, els detalls de la darrera proposta de l'Ajuntament d'ubicar la promesa biblioteca d'El Clot, ja no fora d'El Clot (que ja ho estava a l'edifici sòcol) sinó una mica més lluny encara: a la grapadora, tocant a on s'acabarà el carrer Àvila (entre Bolívia i la plaça de les Glòries Catalanes). Resulta que a les dues plantes superiors sobre del centre documental del DHub, "s'hi han trobat" 1.946 m2 (en detriment de la botiga, oficines i sales de treball) per encabir-hi la biblioteca que hauria d'estar construint-se a l'edifici sòcol. Tindria dues plantes, uns 2.000 m2, gairebé sense llum natural, però amb accessos independents (passadís de 24h entre Àvila i la plaça) garantits desde el carrer Àvila i desde la futura plaça (amb connexió als transports), que permetrien obrir-la independenment de l'horari del museu (per exemple en horari nocturn en època d'examens).

El regidor Narvaez diu que l'edifici sòcol es dotaria de pressuost pel 2012 (amb l'auditori, el centre de barri i la sala d'exposicions), i es buscaria un equipament alternatiu a on hauria d'haver anat la biblioteca inicialment.

Les AVV evidenment NO ens oposarem a que dins del DHub s'hi faci una biblioteca; el problema del Compromís continua però essent el mateix: paper mullat pel que fa als equipaments de barri (la biblioteca del Clot acabarà al carrer Bolívia), el CAP Bolívia per començar (novembre?), el CEIP Encants que penja d'un fil en el calendari, de l'escola bressol ni l'esmenten, el sòcol sense pressupost, i dels equipaments de l'Eixample ni en parlem, perquè ni en parlen. A la propera tardor us n'informarem més detalladament per a què els veïns ens dongueu la vostra opinió.

 

1a pedra de la "grapadora"

RES A CELEBRAR, NO A AQUEST CENTRE DE DISSENYS
I SI LA PRIMERA PEDRA PELS EQUIPAMENTS DE BARRI

El dilluns 22, s’ha fet l’acta de col•locació de la primera pedra del nou Centre de Disseny. Les A.V.V, que formem part del grup de treball i de la comissió de seguiment de les Glories, no hem volgut assistir-hi. No hi ha res a celebrar, així volem expresar el nostre rebuig a aquest projecte, en lloc de ser la primera pedra el que es coloca avuí, serà una llosa, en forma de ¨grapadora”

En el document “Compromís per Glories” signat per l’equip de govern (PSC, ERC, i ICV) així com per C i U, ja vam fer constar el nostre desacord per les alçades, per considerar que seria una edifici desmesurat i que no se integraria dins del concepte de Parc Lineal Trinitat- Ciutadella, al no permetre mantenir línies de continuïtat clares en quant recorreguts de vianants, carrils bici, visuals.

Les raons del nostre desacord que van quedar expresades a les al.legacions són:

• Pel lloc: L’edifici està col•locat en un lloc central, interrompent les visuals i relacions de la zona residencial amb el futur parc, no tenint en compte en els seu conjunt la futura configuració de la plaça aprovada en la MPPGM. Respon més a la actual configuració de la plaça, que la que tindrà en un futur.

• Per l’alçada exagerada: Si l’edifici tingués 8 o 10 metres, es veuria i podria integrar-se millor a la zona verda, però els 30 metres d’alçada des de la plaça (equivalent a un bloc de 8 plantes), 37 m des del carrer d’Àvila, fan que tingui un predomini molt exagerat en l’entorn immediat.

• Perquè interromp visuals molt importants: Mantenir i respectar les visuals dels carrers és important per als veïns de la zona a més de facilitar el trànsit peatonal per la ciutat. Entenem que en algun cas pot estar justificat un edifici singular que serveixi de referència, però no a la plaça de les Glòries, ja que se n’estan planejant altres, amb lo que el objectiu inicial de referència es perd. La part emergent del edifici del Centre del Disseny en la situació i amb les dimensions que se està plantejant interromp les visuals mar-muntanya dels carrers Àvila i Dos de Maig, així com del nou carrer previst en el lateral mar de la plaça (que passaria per sota del voladís del nou edifici “la grapadora”) a més trenca les visuals del que hauria de ser el Parc Lineal Trinitat-Sagrera-Glòries-Ciutadella.

• Per innecessari: El projecte de l’edifici es justifica, per facilitar l’accés al centre, però si la necessitat es tan sòls d’accedir en aquesta posició n’hi hauria prou amb una planta o dues que encabissin l’accés, els ascensors i les escales. També es diu que aquest volum es necessita per posar-hi sales d’exposicions i una sala d’actes, però en la part semisoterrada hi ha espai per a aquests usos i n’hi podria haver més si es modifiques el projecte.

• Perquè contempla un aparcament soterrani per a cotxes, que no s’havia acordat i que va en sentit contrari de l’objectiu de crear una mobilitat sostenible a la zona. En el Compromís per Glòries es va acordar treballar per disminuir el tràfec de cotxes a la zona i el fet de crear aparcaments per no residents hi va clarament en contra.
• Reclamem que tot l’espai que ocupa el Centre de Disseny permeti la seva integració completa en la zona verda de la plaça , garantint la possibilitat de la plantació d’arbrat. El projecte aprovat no ho permet, ja que no ha previst un gruix de terres suficient ( de 1,5 a 2 m ).

I perquè es prioritza els grans projectes en depriment dels equipaments de barri que vam acordar i signat , L’Ajuntament és va comprometre a que 6, dels equipaments pactats, que començarien les obres des de començament d’any i encara no tenen ni els projectes executius aprovat

Associacions de Veïns i Veïnes dels barris de Sagrada Família, Clot-Camp de l’Arpa,
Poblenou i Fort Pienc.

Vegeu la notícia a , a a a a a a a

Vegeu també la nota de premsa de l'Ajuntament i de en PDF

Hemeroteca i documentació annexe

Enllaç
Descripció
Data
     
Una pantalla gegant coronarà l'edifici del Disseny Hub a Glòries
26 jul 2010
Les obres del Hub del Disseny forcen a protegir l’anell elevat de la plaça
18 febrer 2010
Disseny Hub BCN. La web oficial. Notícia de la col.locació de la pimera pedra per Jordi Hereu (alcalde), Joan Manuel Tresserres (conseller de cultura) i Oriol Bohigas (arquitecte).
22 juny 2009
El 80% del Disseny Hub Barcelona de les Glòries s'ubicarà sota la plaça
• El soterrament de bona part de l'estructura de l'edifici alliberarà espai públic a la superfície • La zona subterrània rebrà il.luminació natural d'un fossat contigu a cel obert amb un llac
9 des 2008
Al.legacions de les AVV al nou Pla Especial del "Monstre del Disseny"
5 des 2008
El futur museu de les Glòries es dirà Disseny Hub BCN
1 des 2008
Al.legacions de les AVV al "Monstre del Disseny" presentades
30 set 2008
Esborrany al.legacions de les AVV al "Monstre del Disseny"
4 agost 2008
L'Ajuntament anuncia la inaguració del Museu del Disseny pel 2011
21 febrer 2007
Tornar a la pàgina principal